Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı ile İlgili

Anasayfa / Çocuklarda Ağız Diş Sağlığı ile İlgili

Sevgili dostlar merhaba; köşemizin bu ilk yazısında canlarımız olan çocuklarımızın ağız diş sağlığı konusuna değinmek ve de belki çok basit gibi görünüp uygulandıklarında bu küçük afacanların o minicik dişleri için inanılmaz faydası olabilecek birkaç doneyi hatırlayalım istedim…

Çocuklarda ilk süt dişleri aşağı yukarı 6-8 aylıkken sürerler . 2.5-3 yaş civarında tüm süt dişleri ağızda yerlerini almış ve de sayıları 20 ‘ye ulaşmış olur.
Süt dişleri ;çocuğun beslenmesini, konuşmasının, görüntüsünün düzgün olmasını sağlarlar. Çok çok önemli bir diğer görevleri de zamanı gelince çıkacak olan, çene kemiğinin içinde büyüyen kalıcı dişlere yer tutmak ve sürerken onlara çenede yerleşecekleri yer konusunda rehberlik etmektir.süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk ve rehberlik ortadan kalkmaktadır. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi çene yapısını ve diş dizimini bozar.ayrıca çocuk rahat çiğneyemediği için beslenmesi, dolayısıyla da gelişimi etkilenebilir. Bu nedenle değişme zamanları gelene kadar çürüksüz korunmalı,çürük varsa mutlaka tedavi edilmelidir.

Bebeklerde süt dişlerinin sürmesi sırasında ebeveynler; genelde salya akıntısı, iştahsızlık, huzursuzluk , uykusuzluk, ishal, hafif ateş , çene veya yüzde kızarıklık, hafif öksürük gibi sıkıntılarla karşılaşabilirler.Hatta bazen bu sıkıntılar ,dişlerin sürmesinden 2-3 ay öcesinde bile başlayabilir. Bunların ne olduğu ve ne kadar ağrı oluşturacağı konusu çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Bu dönemde çocuğun eline dişlerini kaşıyacağı bir şeyler vermek en doğrusudur. Bir büyüğün parmağıyla diş çıkacak olan bölgeye yavaş yavaş masaj yapması da çocuğun rahatlamasına oldukça yardımcı olur. Çok gerekli ise doktor önerisiyle ilaç verilebilir.

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerdiklerinden dolayı kolay ve hızlı çürümeye yatkındırlar. ‘nasıl olsa yerine yenileri gelecek’ diye düşünülmemelidir….