Restoratif Tedavi

Anasayfa / Restoratif Tedavi

Ağızda bakterilerin oluşturduğu bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler dişin mineral dokusunu çözer ve dişin minesini bozarak diş üzerine kavite adını vereceğimiz oyukların oluşmasına neden olur.

 

Çoğunlukla dişin en dış sert dokusu olan mine, onun altındaki dentin ve zaman zaman da kök yüzeyini örten sement dokusunun yıkılması olayına diş çürüğü denir. Genelikle karbonhidratlı yiyeceklerin (şeker, nişasta kola vb şekerli gazlı içecekler, kek, çikolata gibi) yapışkan gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalması nedeniyle oluşmaktadır. Ağızda yaşamakta olan bakteriler, bu gıda artıklarıyla beslenmekte ve sonuç ağızdaki mikroorganizmalar yardımıyla asit üretilmektedir. Bu asitler dişin mineral dokusunu çözer ve sert dokularını parçalayarak kavite adını verdiimiz oyukların oluşmasına neden olur.

 

Diş çürüyüp üzerinde oyuklar oluşmuşsa çok acil olarak gerekli tedavi uygulanmalıdır. Tedavi protokolü olarak mevcut çürük dolu diş yüzeyinden uzaklaştırır. Temizlenmiş boşluk özel ilaçlarla dezenfekte edilir ve uygun materyali olarak Amalgam, dolgular, kompozit dolgular ve porselen dolgular yapılabilir. Amalgam, dolgular geçmişte çok hayat kurtarıcı olmuşlardır ama günümüzde estetik dezavantaj ve ışınlı dolgu maddelerinin oldukça geliştirilmiş olmalarından dolayı pratik kullanımımızda pek tercih edilmektedirler.